Jdi na obsah Jdi na menu
 


Listopadové střípky ze tříd 2021

STŘÍPKY LISTOPAD 2021

V listopadu jsme opět podnikli spoustu aktivit. Byli jsme na výletech v přírodě, začali jsme chodit bruslit na zimní stadion, hodně jsme se zabývali zdravím a lidským tělem, hodně tvořili, dokonce jsme si užili i sníh.

A jak to bylo ve třídách:

1. Třída

V prvním a druhém listopadovém týdnu jsme se zaměřili na lidské tělo a nemoci.

Pověděli a vyzkoušeli jsme si, jak se musíme oblékat, když je venku chladno, nebo co je důležitá prevence před prochladnutím a onemocněním (ochutnávka ovoce a zeleniny, tvorba šálku čaje- procvičení jemné motoriky- vyplnění plochy, lepení šálků čaje).

Víme, jak se chováme, když jsme nemocní, ležíme v posteli (pracovní činnost "Postýlka"), dokážeme ošetřit ránu- použití náplasti a obvazu, nebo vyčistit zoubky.

Přišla k nám paní z dentální hygieny a společně jsme se učili, jak se správně čistí zuby.

Svatý Martin nás sice letos nenavštívil, ale pověděli jsme si o tradici a vyrobili jsme podkovičky z alobalu a papírových vloček.

Dokážeme pojmenovat a podle charakteristických znaků rozpoznat roční období (píseň "Vzal si mrak").

V posledním listopadovém týdnu napadl sníh a tak jsme si mohli užít sněhovou nadílku. Dělali jsme sněhuláky a odklízeli sníh malými lopatkami.

Denisa, Petra, Iveta

 

2. Třída

Podzimní počasí se ohlásilo, tak jak má být a my ho využili k poznávání podzimní přírody a právě podzimního počasí. Na Dušičky jsme si povídali proč se říká „dušičkové počasí“ a zároveň si vzpomněli na naše blízké, vyrobili jsme ji lucerničku a pomyslně zapálili svíčku. Podzimní počasí jsme si také zažili pořádně na vlastní kůži a to, když jsme se vydali na výlet do lesů okolo Kyselky poznávat, co se právě děje v podzimním lese. Povídání paní hajné nás provedlo celým lesem, poznávali jsme stopy zvěře, práci člověka v lese i lesní rostliny a plody.
Další týden na nás čekal „Svatý Martin“ respektive jsme se dozvěděli něco o jeho podstatě, legendě a zahráli jsme si na ně. S očekáváním zda nám přiveze letos sníh nebo bláto. Naučili jsme se krásnou básničku, upekli si svatomartinské rohlíčky a sníh jsme si nakonec museli na obrázcích vyrobit sami. Tak snad nám přeci jen v zimě nasněží.

Poté už jsme se věnovali jen sami sobě, našemu tělu a našim pocitům. Děti interaktivně poznávali jednotlivé tělní systémy a jednotlivé orgány. Přivítali jsme mezi sebou i dentální hygienistku, která nám ukázala jak správně pečovat o zuby, abychom je neměli zkažené. Procvičili jsme všechny naše smysly a už víme, nač máme zrak, chuť, čich i hmat. Měsíc listopad jsme si báječně užili, dozvěděli se a naučili mnoho nového a teď se již můžeme těšit na adventní čas.

Jitka, Lenka, Iveta

3. Třída

Listopad hrál všemi barvami venku i ve třídě. Pozorovali jsme měnící se přírodu. Zkusili jsme pomocí velikého barevného padáku, co dokáže vítr a déšť. Slabý déšť jsme i pocítili na prvním výletě, ale nikdo z nás nebyl z cukru, v pláštěnkách nám to nevadilo, výlet se nám líbil a doufáme, že i bříška zvířátek byla spokojená.

Druhý výlet se vydařil ještě lépe. Autobusem jsme jeli do Vojenských lesů v Kyselce. Kde se nás ujala p. průvodkyně a nenásilně a zábavně nás provedla lesem, krásnou přírodou, poznávali jsme stopy zvířat, druhy stromů a také nás seznámila s panem dřevorubcem, který nám ukázal, jak opracovává dřevo pilou a traktorem ho převáží.

Další týden jsme vyhlíželi z okna sv. Martina na bílém koni, ale ještě jsme se nedočkali.

S dětmi jsme si o sv. Martinovi něco pověděli a společně jsme upekli Svatomartinské rohlíčky. Všichni se rádi zapojili, hlavně do té ochutnávací části.

Dále si děti osvojily důležité poznatky o lidském těle. Formou her a vyrábění se děti dozvěděly, jak funguje naše tělo. Využili jsme vzdělávacích programů na interaktivní tabuli, kde si děti na dané téma mohly spolu zahrát ve dvojicích hry a dozvědět se tak více a více informací.

Na konci měsíce jsme přivítali ADVENT, vysvětlili jsme si co to znamená. Dočkali jsme se i prvního sněhu, prvních radovánek se sněhem. A nyní budeme netrpělivě čekat na Mikuláše, čerta, anděla a samozřejmě na Ježíška.

Za celou naší třídu Vám všem přejeme nádherný předvánoční čas, krásné svátky a bohatého Ježíška.

Linda, Kačka, Jaruška

4. Třída

Projekt : „Já a moje tělo“

 

  • povídání o podzimu, jaké je na podzim počasí, co umí vítr a déšť, jak vzniká, dramatizace – kapky, déšť, liják
  • pojmenovávání oblečení, jak se oblékáme na podzim, jak v létě, k čemu nám slouží deštník, holínky, proč nosíme čepici, šálu
  • povídání s dětmi o tom, jak se chráníme před bacily, jak by jsme se měli správně stravovat, abychom nebyli nemocní, jak pečujeme o svůj chrup, kdo nás léčí, když jsme nemocní
  • pojmenovávání lidského těla – k čemu nám jednotlivé části těla slouží
  • nácvik básně s pohybem: „Dešťové kapičky“, „Deštníček“, „Draku ty jsi vážně drak“, „Otvírejte čerti vrata“, „Čerte, čerte chlupatý“
  • zpívání s klavírním doprovodem, hra na Orffovy nástroje, rytmizace na tělo, opakování písniček: „Veverka Čiperka“, „Houpaly se veverky“, „Prší, prší“, „ Kočka leze dírou“, „Skákal pes přes oves“, „Travička zelená“
  • PH: „Na vlaštovky“, „Na sochy“, „Židličkovaná“, „Bu,bu,bu“, „Do pekla“, proběhnutí s klavírem – reakce na signál, zdravotní cviky motivované zvířátky, zdravotní cviky s míčky (čert s bramborou), se stužkami (čertí ocásky), hra s padákem : „Co se stalo, co se děje, venku prší, venku leje“
  • VV: výroba mráčků – malba vodovými barvami, lepení kapiček, kresba fixem, výroba čertích hlav – lepení barevného papíru, lepení krepového papíru, kresba fixem, procvičení grafomotoriky, tvoření s kinetickým pískem - procvičení jemné motoriky
  • příprava na advent – výzdoba třídy, seznámení se s tím, kdo to je Mikuláš, čert

a anděl, proč k nám chodí a co nám nosí, co dělají čerti v pekle, jak takový čert vypadá

  • vánoční fotografování dětí
  • Venku: hrátky na školní zahradě, na průlezkách, pozorování proměn přírody, míčové hry, „Čertí honička“

Martina, Míša, Míša

5. Třída

Měsíc listopad nám začal podzimním povídáním, tvořením podzimních výrobků. Děti malovaly na listy a otiskávaly na papír. Hry s přírodninami- utváření tvarů (kruh, čtverec, trojúhelník). Pozorovali jsme venku listy a jejich tvary, barvy. Vedli jsme rozhovor o zvířátkách a jejich potravě. Bohužel nás ve školce zastihla začátkem listopadu nemoc a musela se na čas uzavřít třída. Spoustu aktivit jsme tím pádem nemohli realizovat. Po návratu z nemoci jsme se ale vrhli do práce v plné síle a začali jsme se připravovat na příchod Mikuláše, anděla a čerta. Děti si vyrobily čerta z roliček od toaletního papíru. Vyzkoušely si malovaní křídami na papír, stříhaly a lepily. Naučily se nové písničky i básničky pro Mikuláše. Cvičily jsme na hudbu, s obručemi a se šátkem. Hrály jsme pohybové hry : „Čertí honička“, „Na peklo“. Ještě jsme mezi vším zvládli Vánoční focení.  A teď už se s dětmi těšíme na Mikulášskou nadílku. 

Lucka, Ilona

6. Třída

Děti se vzdělávaly společně s dětmi ve 4. třídě

V měsíci listopadu jsme začali pracovat s tématem „ Kouzlo podzimního listí “, ale bohužel COVID nám to opět překazil.

Nyní se připravujeme v omezeném počtu dětí na ČERTÍ ROJENÍ a na Vánoce, už se moc těšíme. Přejeme všem hodně optimismu a hlavně zdraví.

Ivana, Katka

7. Třída

Listopad ve školce je měsíc plný podzimních barev, her s přírodninami, tvoření z netradičních materiálů. Při vycházkách do přírody v okolí školky jsme pozorovali změny v přírodě, počasí, sbírali kaštany a jiné přírodniny které jsme využili při aranžování podzimní dekorace-Podzimní květináč-ten nám nejprve zdobil třídu a pak udělal radost maminkám jako dárek.

Začali jsme s dětmi chodit na zimní stadion bruslit. Dětem se bruslení moc líbí a každou hodinu jsou vidět pokroky.

Ve školce proběhlo vánoční focení a my se těšíme na krásné sváteční fotky.

Povídali jsme si o lidském těle, vlastním zdraví jeho ochraně a důležitosti hygieny a správné životosprávy.

Blížil se začátek adventu a tak jsme si svátečně vyzdobili třídu dětskými výrobky. Nejvíc se dětem líbilo vyrábět peklo a lepit čertovské řetězy. Aby jsme byli na příchod Mikuláše a čerta opravdu připravení učíme se pro ně čertovské písničky a básničky, třeba nám za to jak jsme byli hodní přinese i něco dobrého.

Iva, Pavla