Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prosincové střípky 2021

21. 12. 2021

STŘÍPKY PROSINEC 2021

V prosinci jsme opět podnikli spoustu aktivit……

Mimo jiného jsme chodili bruslit,

do školky zavítal Mikuláš s čertem a

andělem,

jeli jsme na výlet do porcelánky,

shlédli jsme vánoční

představení a přišel Ježíšek s nadílkou hraček…

A jak to bylo ve třídách:

  1. Třída

  První týden jsme se připravovali na návštěvu čerta, Mikuláše a anděla. Naučili jsme se pro ně říkanku „Čerte, čerte chlupatý“, „Čerte, čerte, čertíku“ a písničku „Mik, miku“.

  Čert a jeho družina nám na oplátku za zazpívání písničky nadělili balíček plný sladkostí a ovoce.

  Vytvořili jsme několik prací. Např. čertíky z roliček od toaletního papíru nebo andílky s použitím bavlnek.

Pověděli jsme si o adventu a seznámili jsme se s některými tradicemi, jako je například krájení jablíčka, zdobení stromečku, pouštění lodiček nebo pečení vánočních perníčků, na kterých jsme si pochutnali .

V rámci procházky jsme si prohlédli vánoční stromeček na náměstí a osvětlení ve městě i v oknech domů. Cestou zpět do školky jsme dali ptáčkům do krmítek zrní.

Nezapomněli jsme na přání Ježíškovi, které jsme si pověděli v kruhu a potom napsali na zimní chaloupku (rodiče si mohli přečíst a inspirovat Ježíška).

Nejkrásnějším dnem v roce, ale také ve školce jsou Vánoce. S dětmi jsme si udělali krásný den, kdy jsme ochutnali cukroví, poslechli a zazpívali koledy u vánočního stromečku a nakonec nás navštívil dlouho očekávaný Ježíšek, který nám do MŠ nadělil spoustu krásných hraček a pomůcek.

Nyní už se všichni těšíme na opravdové Vánoce v kruhu rodiny a nejbližších.

 Přejeme tímto všem rodičům a dětem krásné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok. Těšíme se na Vás opět v novém roce.

Denisa, Petra, Iveta

2. Třída

Měsíc prosinec pro nás znamenal společně strávený adventní čas, chystání a těšení se na Vánoce a nadílku Ježíška. Nejdřív nás však měl navštívil Mikuláš, čert a anděl. Než k nám zavítali, zahráli jsme si na čertíky a andílky v čertí a andělské školce, postavili si malé peklo i nebe, hledali rozdíl mezi dobrem a zlem. Naučili se čertí taneček, písničku pro Mikuláše i básničku pro anděla. V čertí dílně jsme tvořili se samotným uhlím. Cílem tohoto týdne bylo dodat odvahy i těm nejvíc bojácným, aby příchod této trojice vnímaly děti jako příjemný emoční zážitek. Samotná nadílka pak byla závěrečnou pomyslnou třešničkou, kdy děti obdržely od Mikuláše malý sladký dáreček.

Adventní čas je čas rozjímaní, radostného očekávání a také dobročinnosti. Proto jsme si s dětmi v návaznosti na Příběh o Betlému velmi povídali o potřebnosti pomáhat. Shodli jsme se, že chceme pomoci jiným dětem, aby také zažily krásné Vánoce a proto jsme se společně zapojili do projektu „Krabice od bot“. Děti si měly doma najít jednu hračku, se kterou si již nehrají a která by jistě udělala radost jinému dítku, hračku přinést v krabici od bot do MŠ. Krabici od bot jsme pak společně zabalili, děti nakreslily obrázek a krabici ještě ozdobily. Společně jsme pak dárečky odnesli do dobročinné organizace Nádech, kde dárečky přerozdělí, aby všichni děti měly pod Vánočním stromečkem nějakou malou radost.

A pak už jsme si mohly přát i my. Děti napsaly společné přání Ježíškovi, poznávaly vánoční tradice, tvořily přáníčka a dáreček pro rodiče. Společně jsme se učily krásné koledy. Shlédly jsme tři divadelní představení s vánoční tematikou, která se nám velmi líbila. Při návštěvě porcelánky v Nové Roli jsme se dozvěděli mnoho o výrobě porcelánu, prohlédli celou výrobnu i s pecí a na závěr si vyrobili malé překvapení. Další den jsme se zašli podívat na krásnou výstavu betlémů, která v nás opět navodila vánoční atmosféru.

Adventní čas v MŠ utekl hrozně rychle. Připravený vánoční stromeček, vánoční cukroví, zpívání koled u vánočního stromečku, teď už jen Ježíšek. Kouzelný zvonek zazněl a děti s jiskřičkami
v očích se mohly dát do rozbalování dárečků. Pro každého bylo něco, tedy vlastně pro všechny všechno, jelikož nám Ježíšek nadělil krásné hračky do školky.

Toto nejkrásnější období v MŠ je za námi, ale čeká nás spoustu poznávání, činností a her i v novém roce. Chtěly bych moc poděkovat i Vám rodičům za dosavadní skvělou spolupráci a popřát Vám krásné prožití zbytku adventního času, vánočních svátků a šťastný celý příští rok.

Krásné Vánoce Vám přejí Jitka, Lenka a Iveta

3. Třída

Poslední měsíc roku je spojen především s krásným časem adventu. Na začátku měsíce jsme si společně nazdobili třídu, rozsvítili vánoční stromeček a světýlka na oknech, abychom byli připraveni na spoustu zajímavých akcí, které nás v prosinci čekaly.

V prvním prosincovém týdnu jsme v naší třídě přivítali nového člena – rybičku betu bojovnici, kterou děti pojmenovaly Sušenka. Sušenka se v našem akváriu rychle zabydlela a každý den se těší, na koho ten den připadne, aby ji nakrmil.

Poté už jsme se těšili na příchod Mikuláše a jeho pomocníků čerta

a anděla, pro které si děti připravily pěknou básničku. A protože máme v třídě samé hodné děti, dočkaly se bohaté nadílky. Nesmíme zapomenout poděkovat Elišce Hoiszové, která s maminkou připravila roztomilé mikulášské balíčky plné sladkostí a ručně malovaných oříšků pro všechny kamarády ve školce.

V průběhu měsíce k nám postupně zavítala tři divadelní představení, která se svými vánočními pohádkami děti rozesmála a sklidila za to dlouhý potlesk.

Ani v prosinci jsme nevynechali výlet mimo Ostrov. Tentokrát jsme se vypravili do porcelánky Thun v Nové Roli, kde děti měly možnost seznámit se s výrobou porcelánu. S milou paní průvodkyní jsme prošli a prohlédli si celou tamní továrnu a na konci prohlídky si děti v dílničce vyzdobily vlastní hrníček nebo talířek ozdobami s pohádkovými motivy. Teď už jen čekáme, až nám naše výrobky vypálí v peci a děti si je budou moci odnést a pochlubit se jimi doma. Všechny se moc povedly.

Dále jsme stihli přinést trochu radosti do Domova s pečovatelskou službou. Pro babičky a dědečky, kteří v něm bydlí, děti vyrobily barevná vánoční přáníčka a ta jsme jim poté donesli. Bohužel jsme se s obyvateli domu vzhledem k současné situaci nemohli setkat osobně, a tak jsme přání předali jejich ošetřovatelům. Za odměnu děti dostaly balíček pastelek a také pozvání, aby si na jaře přišly pohrát na jejich zahradu. Doufejme, že návštěva vyjde, připravíme si pro ně nějakou pěknou básničku a písničku.

Po celý měsíc jsme s dětmi poslouchali a zpívali zimní písničky a vánoční koledy, recitovali vánoční básničky, pekli jsme a zdobili perníčky, kreslili, malovali a vyráběli. Předvánoční čas rychle utekl, a tak jsme se ani nenadáli a už jsme si mezi sebou šeptali: „Zavítá k nám do školky Ježíšek???“

Samozřejmě že přišel, a jeho nadílka byla vyvrcholením vánoční besídky. Děti byly z dárků, které našly pod stromečkem, nadšené. Po celý den byla jejich očka plná hvězdiček radosti a školkou se nesl jejich smích.

Milí rodiče, nezbývá nám než poděkovat Vám všem za spolupráci v letošním roce a popřát Vám klidné prožití vánočních svátků a do nového roku jen to nejlepší!

Linda, Kačka, Jaruška

4. Třída – „Berušky“ – Prosinec

Projekt : „Těšíme se na Vánoce“

  • povídání o vánočních svátcích, seznámení dětí s tradičními vánočními zvyky, kdo to je Ježíšek, kdy chodí Mikuláš s čertem a andělem…., příprava na Mikulášskou nadílku a adventní čas
  • rozhovor s dětmi o tom, co dělají čerti v pekle, jaký je rozdíl mezi dobrem a zlem
  • nácvik básně s pohybem: „Čerte, čerte chlupatý“, „Otvírejte čerti vrata“, „Chumelí se chumelí“
  • zpívání s klavírním doprovodem, hra na Orffovy nástroje, rytmizace na tělo, nácvik písně: „Čertíku Bertíku“, „Vánoční“, „Sněží, sněží“
  • PH: „Na sněhové vločky“, „Na sochy“, „Bu,bu,bu“, „Do pekla“, proběhnutí s klavírem – reakce na signál, zdravotní cviky motivované zvířátky, zdravotní cviky s míčky (čert s bramborou), se stužkami (čertí ocásky)
  • VV: výroba čertů – lepení, kresba fixem, kresba uhlem, výroba vánočních přáníček, lepení, procvičení grafomotoriky, tvoření s kinetickým pískem - procvičení jemné motoriky
  • příprava na advent – výzdoba třídy
  • divadelní představení divadla Letadlo – Vánočka, divadelní představení divadla Stolařík – Betlém, divadelní představení Vánoční…….,
  • Vánoční besídka – poslech vánočních koled, vánoční nadílka – rozbalování dárků, ochutnávka vánočního cukroví
  • Venku: hrátky na školní zahradě, na průlezkách, pozorování proměn přírody, hry ve sněhu, odklízení sněhu, „Čertí honička“

Martina, Míša, Míša

5. Třída

     Čas před Vánocemi jsme si jako každý rok pěkně užili. Vyráběli jsme vánoční dárečky  ze šišek a jiných přírodních materiálů. Malovali jsme stromečky a lepily vločky. Připravili také přáníčka s krátkou básničkou.

     V pondělí k nám do třídy přišel Mikuláš s čertem a nádherným andělem. Donesl nám spoustu dobrot díky pozornosti jednoho z rodičů. Také my jsme potěšili Mikuláše s písničkou a vtipnou básničkou. Nikdo z nás se nebál, protože jsme všichni hodní a čert odletěl s prázdným pytlem.     11.prosince k nám přijelo divadlo s vánočním příběhem. Herec zapojil většinu dětí a ty s nadšení spolupracovaly. Seznámily se s dalšími vánočními zvyky a zazpívaly si koledy.

     S dalším divadlem v pondělí jsme poznali příběh o cestě  Marie a Josefa do Betléma.

Také jsme se byli podívat na Vánoční koncert lidové školy umění, promítaný před kulturním domem. Vyrobili jsme ozdoby, malované perníčky a ty jsme pověsili na stromečky na Mírovém náměstí,moc se nám líbily a byli jsme spokojení.

     Ve čtvrtek 16. jsme s napětím čekali, jestli nás ve školce navštíví Ježíšek...navštívil a donesl nám spoustu pěkných dárků, děkujeme…

     Vánoční atmosféru jsme prožily i v pohádce pana Pohody, kterého máme velmi rádi a jako vždy nás velmi pobavil.

     Krásné Vánoce a hodně zdraví v novém roce přeje Ilona a Lucka.

6. Třída

Na začátku prosince jsme se těšili na čerty a bohatou Mikulášskou nadílku pro všechny hodné děti. Naučili jsme se básně a písně na téma „Čertí rojení“ a krásně jsme se báli a užili jsme si to.

V tento adventní čas jsme stříhali, lepili a malovali na téma Vánoce, vyrobili jsme si ozdoby, vánoční stromečky, napsali jsme dopis Ježíškovi, vyrobili jsme krásná přáníčka a dárečky pro rodiče.

Navštívila nás profesionální divadla, která navodila také adventní náladu, zpívali jsme koledy a ochutnávali vánoční cukroví.

Ve čtvrtek 16.12. konečně přišel do naší školky Ježíšek a přinesl nám báječné nové hračky a hry. To bylo radosti!

Přejeme všem krásné svátky, hodně zdraví a pohody.

Ivana, Katka

7. Třída

Celý adventní čas a období před Vánocemi byl v 7. třídě plný pohádek, her a těšení se na Ježíška.

        Na začátku měsíce děti nacvičovaly píseň Čerte, čerte, čertíku a báseň o Mikuláši, pomáhali při výzdobě třídy – pekla, vyráběly čerty, řetězy a anděly.

        6.12. nás ve školce navštívil Mikuláš, čert a anděl, děti jim zazpívaly v doprovodu kytary píseň a báseň a dostaly od nich sladké balíčky.

        V prosinci jsme s dětmi byly 3x bruslit na zimním stadionu. Všichni udělaly velký pokrok a bruslení je hodně baví.

        Ve školce jsme shlédli 3 divadelní pohádky a to Vánočku, Betlém a Vánoční.

        Malovali jsme vodovými barvami vánoční kapry, kreslili zmizíkem do inkoustem namalované vánoční ozdoby a ty jsme pak společně odnesli a ozdobili vánoční stromek na náměstí města. Nakreslili jsme dopis pro Ježíška, vyrobili jsme pro maminku a tatínka přání a vánoční dárek – svícen.

        Na vánoční besídku 16.12. se děti těšily nejvíce, přišel k nám Ježíšek a donesl spoustu nových dárků. K tomu máme na stolech plno výborného cukroví a vánoční čas je tady.

S dětmi jsme si připomněly vánoční tradice – rozkrojení jablíčka, pouštění lodiček, lití olova, význam adventního věnce a adventních nedělí. Naučili jsme se koledu Ježíšku, panáčku a Vánoce jsou tady.

        Všem dětem a rodičům přejeme krásné Vánoce plné smíchu, rodinné pohody, lásky a do Nového roku jen to nejlepší.

V Novém roce se na Vás těší paní učitelky Iva a Pavla.