Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prosincové střípky ze tříd 2022

6. 1. 2023

Prosinec 2022

Adventní čas před Vánocemi jsme si všichni užili plnými doušky. Děti tvořily, byly na výletech, potkaly se s Mikulášem, byly v kině, hledaly s rodiči vánoční hvězdičku a mnoho dalšího.

A jak se vzdělávalo v jednotlivých třídách:

1. Třída

První týden jsme se připravovali na návštěvu čerta, Mikuláše a anděla. Naučili jsme se pro ně říkanku „Čerte, čerte chlupatý“, „Čerte, čerte, čertíku“ a písničku „Mik, miku“.

Čert a jeho družina nám na oplátku za zazpívání písničky nadělili balíček plný sladkostí a ovoce.

Vytvořili jsme několik prací. Např. čertíky z roliček od toaletního papíru nebo andílky s použitím bavlnek.

Pověděli jsme si o adventu a seznámili jsme se s některými tradicemi, jako je například krájení jablíčka, zdobení stromečku, pouštění lodiček nebo pečení vánočních perníčků, na kterých jsme si pochutnali .

V rámci procházky jsme si prohlédli vánoční stromeček na náměstí a osvětlení ve městě i v oknech domů. Cestou zpět do školky jsme dali ptáčkům do krmítek zrní.

Nezapomněli jsme na přání Ježíškovi, které jsme si pověděli v kruhu a potom napsali na zimní chaloupku (rodiče si mohli přečíst a inspirovat Ježíška ).

Nejkrásnějším dnem v roce, ale také ve školce jsou Vánoce. S dětmi jsme si udělali krásný den, kdy jsme ochutnali cukroví, poslechli a zazpívali koledy u vánočního stromečku a nakonec nás navštívil dlouho očekávaný Ježíšek, který nám do MŠ nadělil spoustu krásných hraček a pomůcek.

Nyní už se všichni těšíme na opravdové Vánoce v kruhu rodiny a nejbližších.

Přejeme tímto všem rodičům a dětem krásné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok. Těšíme se na Vás opět v novém roce

Denisa, Petra, Iveta       

2. Třída

Předvánoční období jsme s dětmi strávili v poklidné atmosféře. Nejdříve jsme vyzdobili třídu a přichystali se na příchod Mikuláše, čerta a anděla. Ve třídě vzniklo malé peklo a naši čertíci si hráli na čertí školku. Naučili jsme se dvě nové písničky pro trojici k nadílce a společný taneček. Pak už jsme jen v malých, ale hezkých obavách očekávali jejich příchod. Protože děti byly šikovné, vysloužily si i malou odměnu.

Po neděli jsme se již dali do zapalování adventních svíček, které pro nás znamenají jistou vánoční tradici. Na tradice a zvyky Vánoc jsme se zaměřili i v dalším období, tak aby děti vánoční svátky více prožívaly a měly na paměti například i pomoc ostatním lidem v nouzi. Zapojili jsme se proto s dětmi již po druhé do projektu Krabice od bot a získali mnoho hezkých dárků pro děti, které by jinak neměly nic pod vánočním stromečkem.

Vánoční příběh o Ježíškovi nás provázel celou dobu, nejen ve třídě, ale při různých výletech. V keramické dílně jsme si mohli vyrobit dáreček pro někoho blízkého, společně napsali přání Ježíškovi a odvezli na Boží Dar. Na tomto výletě nám přálo sněhové počasí a tak jsme se i dosti na sněhu vyřádili. V krajské knihovně v Karlových Varech nám vánoční příběh ještě více přiblížili prostřednictvím hezkých knih. Poté jsme se vyrazili podívat i na betlémy do kláštěra v Ostrově, který vystavuje betlémy z různorodých materiálů. Abychom nezůstali pozadu, i my si vyrobili vlastní betlém z papíru a umístili před školku, aby všem dělal radost.

A už byl čas se chystat na vánoční nadílku. Ochutnávali jsme cukroví, zpívali koledy, připravili si stůl na slavnostní hostinu, nazdobili jsme se a Ježíšek do školky již mohl přijít. Radost z nadílky byla obrovská. Společně s dětmi Vám přejeme krásné prožití svátků vánočních a hodně zdraví a štěstí v novém roce, zároveň Vám děkujeme za krásnou spolupráci a budeme se těšit v roce dalším.

Jitka a Iveta

3. Třída

Poslední měsíc kalendářního máme všichni spojený zejména s krásným adventním časem. Před první adventní nedělí jsme si společně vyzdobili naši třídu, rozsvítili jsme světýlka na okně a společně jsme se začali těšit na spoustu akcí, které nás v prosinci čekaly.

         Hned první prosincový den byl pro děti připraven vánoční jarmark a vánoční tvořivé odpoledne s rodiči. Děti si společně se svou maminkou nebo tatínkem vyrobily hned tři vánoční dekorace, a poté mohli všichni navštívit

vánoční prodejní výstavu. V našem improvizovaném obchůdku toho bylo opravdu hodně k vidění i ochutnání. Na návštěvníky čekaly výborné perníčky, pečený čaj, křížaly, vánoční přáníčka, andělé, svíčky nebo mnoho hřejivých pletených a háčkovaných doplňků. Věříme, že se akce povedla a všechny potěšila.

         Několik dnů poté jsme ve školce přivítali Mikuláše a jeho pomocníky čerta a anděla. Děti se pro ně nacvičily písničku s veselým čertím tanečkem. Ve třídě máme většinou samé hodné děti, a tak se všechny dočkaly sladké mikulášské nadílky. A ti co přeci jenom občas trošku zazlobí, slíbili slavnostně čertovi, že se budou snažit polepšit. Tak uvidíme.

         S dětmi jsme samozřejmě nezapomněli napsat dopis pro Ježíška. Všechna dětská přání jsme vložili do velké obálky a odvezli na Boží Dar do Ježíškovy pošty. Brzy nato se nám obálka vrátila i s několika razítky. Děti tak mají jistotu, že si Ježíšek jejich přání přečetl a snad je i brzy splní. A když už jsme byli na Božím Daru, museli jsme využít sněhové nadílky. Děti si užily první letošní „bobovačku" a hrátky se sněhem. Snad nám bude letošní zima přát a na hory se vrátíme ještě několikrát.

V prosinci na nás čekaly ještě další dva výlety mimo Ostrov. Společně s druhou třídou jsme se vypravili do Krajské knihovny v Karlových Varech, kde pro nás byla připravena beseda o českých vánočních zvycích a tradicích. Dětem se v knihovně moc líbilo a dozvěděly se plno zajímavostí o oslavách Vánoc v minulosti. Krátce poté jsme se do Karlových Varů vrátili ještě jednou. Tentokrát nás čekala návštěva Vánočního domu. Viděli jsme spoustu zajímavých vánočních dekorací z let minulých i z dnešní doby, děti však nejvíce zaujala tamní výstava medvídků. Plyšáčků mají ve Vánočním domě přes 15 tisíc, nevěděli jsme, kam se dříve koukat.

Kouzlo Vánoc jsme na sebe nechali dýchnout při vánoční prohlídce Kostela sv. Archanděla Michaela a také na výstavě Betlémů v Klášterním areálu. Děti si zde vyslechly příběh o narození Ježíška a poté slavnostně předaly malý betlém, který jsme na výstavu společně vytvořili. Maminky a tatínkové, zajděte se s dětmi na výstavu podívat, ať nám náš betlém můžete pochválit!

         Během měsíce jsme také navštívili filmové představení v Době kultury a v naší MŠ přivítali vánoční divadlo Pana Pohody.

S dětmi jsme ve třídě poslouchali a zpívali zimní písničky a vánoční koledy, recitovali vánoční básničky, povídali si o oslavách Vánoc a o vánočních tradicích. Také jsme hodně kreslili, malovali a vyráběli. Zavítal k nám také edukátor z Letohrádku, s nímž si děti vytvořily malá vánoční přáníčka. Adventní čas utekl jako voda, a už zde byl ten dlouho očekávaný den. Společně jsme si zazpívali u vánočního stromečku a potom už děti s jiskřičkami v očích čekaly na příchod Ježíška a jeho nadílku. Radost z dárků byla veliká a celou školkou zněl dětský smích.

Prosinec utekl rychleji, než bychom chtěli, a nám už nezbývá jen se těšit, co nového nám přinese nový rok.

         Milí rodiče, nezbývá nám než poděkovat Vám všem za spolupráci v letošním roce a popřát Vám příjemné prožití vánočních svátků, klid a pohodu, a v novém roce ať nás čeká jen to nejlepší!

Káťa, Klárka a Lenka

4. Třída

Prosinec začal přípravou na čerta a Mikuláše, děti vyráběly papírové čertíky, čertí řetěz, vyrobili jsme si peklíčko. Učily se pracovat s uhlem, s lepidlem, používali jsme prstové barvy, štětec, skládaly z papíru a výrobky použili na výzdobu naší třídy a šatny. Naučili jsme se básničku a písničku s tanečkem pro čerta a Mikuláše, kteří když nás navštívili, byli velmi mile překvapení, že tu máme samé hodné a šikovné děti a po přednesu říkanky nám  rozdali dobroty. Čert nikoho neodnesl a vše dobře dopadlo.

 Pozvali jsme rodiče  na společné vánoční tvoření, při kterém jsme si vytvořili spoustu hezkých výrobků z papíru, dřívek, sádry i přírodních materiálů. Největší úspěch ale mělo naše malé představení pro rodiče, když jsme zazpívali s dětmi písničku : „Mikuláš, ztratil plášť“ , a řekli básničku: „Hudry, hudry..“, „Čerte, čerte, chlupatý“.

Při procházkách městem a pozorování vánoční výzdoby, jsme se naladili na adventní čas. Vánočnímu stromečku na náměstí děti pošeptaly, jaké by si přály dostat dárečky od Ježíška. Ve třídě jsme si pak společně vyrobili náš vlastní vánoční stromeček. Děti společnými silami vymalovaly houbičkou stromeček, pastelkami vybarvily ozdoby, které si na stromeček nalepily a přidali jsme už jen řetěz a měli jsme hotovo. K tomu si vodovými barvami vybarvily dáreček a povídali jsme si o tom, co si kdo přeje, jaké jsou tradice a kdo má doma vánoční výzdobu. V knížkách jsme si prohlíželi obrázky se zimní tematikou, popisovali co se na obrázku odehrává (děti bruslí, koulují se, lyžují, staví sněhuláka atd. ) Děti třídily sněhové vločky podle velikosti a opakovali jsme počítání. Poznávaly vánoční zvyky a tradice, jako je například pletení vánočky z modelíny, rozkrajování jablíčka a hledání hvězdičky, házení střevícem, pečení cukroví atd. Naučili jsme se říkanku: „Vánoční stromeček“ , zpívali a poslouchali jsme koledy.

         S dětmi jsme navštívili kino v DK, proběhlo zimní focení a divadlo Pana Pohody. S dětmi jsme si udělali posezení u stromečku, ochutnávali cukroví a rozbalovali dárky.

Hledání vánoční hvězdy byl náš úkol, s pomoci rodičů jsme na školní zahradě plnili úkoly a tak pomohli vánoční hvězdě najít cestu zpátky na svůj stromeček. Zazpívali jsme si vánoční koledy, ochutnávali připravené dobroty a společně si popřáli krásné Vánoce.

Lucka, Pavla a Jaruška

5. Třída

        Prosinec jsme tradičně zahájili odpoledním tvořením s rodiči, které bylo pohodové a příjemné.

         5. prosince do naší školky dorazil čert, Mikuláš a anděl, přinesli nám dobroty a my jsme jim na oplátku zazpívali písničky, které jsme se o nich naučili.

         Také jsme měli jógu pro děti, která probíhá jednou za 14 dní a velice nás baví.

         Celý prosinec jsme pilně tvořili, kreslili, malovali a lepili – vytvořili jsme krásná vánoční přáníčka pro rodiče a ozdoby na stromeček. Hráli jsme zimní hry, dramatizovali, zdobili třídu i stromeček a těšili se na Ježíška, co nám přinese.

         Při vánoční nadílce jsme si zkusili vánoční tradice, zpívali jsme koledy, ochutnávali vánoční cukroví a užívali si předvánočního klidu.

         Také jsme společně navštívili kino v DK „Websterovi, které nás pobavilo.

         Už se nemůžeme dočkat Ježíška u nás doma, jestli nám přinese vše, co si přejeme.

Pohodové Vánoce a do Nového roku 2023 vše nej…   

     Ilona, Iva, Kačka

6. Třída – „Berušky“ – Prosinec

Projekt : „Těšíme se na Vánoce“

  • rozhovor s dětmi o nejkrásnějších svátcích roku - Vánocích, jaké zde jsou tradice, co vše svátkům předchází, jak se na ně připravujeme, kdo to byl Ježíšek, jak vypadá 
  • příprava na Mikulášskou nadílku, nacvičování tanečního vystoupení, vysvětlení dětem, kdo to je Mikuláš, kdo ho doprovází, slovní popis postav Mikuláš, čert, anděl, co mají na sobě, jaký je rozdíl mezi dobrem a zlem
  • výzdoba třídy, šatny
  • rozhovor s dětmi o zimním období, jak se v zimě oblékáme, jak se chráníme před bacily
  • nácvik básně s pohybem: „Čerti v pekle“, „Bu,bu, bu“, „Vánoční stromeček“,  „Chumelí se chumelí“
  • opakování názvů dnů v týdnu, názvů ročních období
  • zpívání s klavírním doprovodem, hra na Orffovy nástroje,  rytmizace na tělo, nácvik nových písniček: „Vánoční stromeček“, „Štědrej večer“, „Sněží, sněží“, opakování známých lidových písní
  • PH: „Na sněhové vločky“, „Z pekla, do pekla“, „Čertí školka“, „Tancovali dva čertíci“, proběhnutí za doprovodu klavíru – reakce na signál, zdravotní cviky motivované zvířátky
  • VV: výroba čertíků – malba temperovou barvou, kresba uhlem, lepení, výroba andílků z ruliček od toaletního papíru – lepení, výroba vánočních stromečků – lepení, výroba vánočních přáníček – lepení, výroba dárečků – malba temperovou barvou – lepení, výroba z keramické hlíny
  • Mikulášská nadílka, jóga pod profesionálním vedením instruktora,  návštěva kina v Domě Kultury – „Websterovi“
  • Venku: hrátky na školní zahradě, hry na sněhu, pozorování proměn přírody, hledání ztracené vánoční hvězdy – akce v areálu MŠ s rodiči – zpěv vánočních koled, plnění úkolů, ochutnávka připravených domácích dobrot

Všem přejeme šťastné a veselé Vánoce a hodně štěstí a zdraví v Novém roce !!!

Martina, Míša, Míša

7. Třída - Smajlíci

          Prožili jsme nabitý, krásný prosinec . Začalo to hned návštěvou, exkurzí v čokoládovně Koruna Pralines, kde nám to velmi vonělo, ale hlavně i moc chutnalo. Nejenom děti byly nadšené z procesu výroby veškerých čokoládových figurek a pralinek. Také jsme si odnesli malé dárečky a moc děkujeme, že nám to bylo umožněno. V ten samý den jsme měli i příjemné Tvoření s rodiči, kteří dorazili v hojném počtu a vytvořili si se svými dětmi drobné výrobky.

Dále nás navštívil Mikuláš, Čert a Anděl, kterým jsme zazpívali píseň Čertovskou polku a spokojený čert mohl jít dál hledat zlobivé děti. U nás se mu to samozřejmě nepovedlo. Také na bruslení zavítal Čertisko s hodným  Andílkem a Mikulášem, děti si odnesly balíčky i ze zimního stadionu.

Potom jsme si to moc užili na Božím Daru, kde se děti vyřádily na lopatách a kluzácích. Po zimních radovánkách jsme šly procházkou na místní poštu, kde se odesílají dopisy Ježíškovi.

Díky těm dopisům a hodným dětem, které ve školce máme nás Ježíšek našel o něco dříve ve třídě, kde každý našel drobnost pod stromečkem. Společně jsme zazpívali koledy na chodbě u stromku pro kamarády z ostatních tříd a ochutnávali jsme různé druhy cukroví.

A co by to to bylo za Advent bez pohádek. Celá školka jsme měli kino v kulturním domě jenom pro nás .A užili jsme si animovanou pohádku Websterovi. Děti se zájmem sledovaly a vydržely celý film.

Další moc pěkný výlet jsme měli do Vánočního domu v Karlových Varech. Kde opravdu nešlo nenačerpat vánoční atmosféru a kouzlo Vánoc, které se nezadržitelně blíží. Milion světýlek a ozdob, největší sbírka plyšových medvídků v České Republice, jsou prostě kouzelný. Dětem zářily oči a velmi si Vánoční dům užily. Také byly moc šikovný a opatrný na křehké ozdoby.

Ještě nás navštívil Pan Pohoda a jeho Divadlo z Bedny. Shlédli jsme Vánoční příběh a i děti se mohly zapojit do pohádky jako herci.

Těšením se na Ježíška jsme zakončili návštěvou kostela sv.Michaela při prohlídce Betlémů.

Naše 7.třída- Smajlíci Vám přeje:

NÁDHERNÉ PROŽITÍ VÁNOČNÍCH SVÁTKŮ A MNOHO ŠTĚSTÍ A HLAVNĚ ZDRAVÍ V NOVÉM ROCE 2023!!!

Linda, Iva a Andrejka