Jdi na obsah Jdi na menu
 


Říjnové střípky 2022

4. 11. 2022

ŘÍJEN 2022

Přišel k nám podzim plný barev a inspirace pro vzdělávací

aktivity,

podnikli jsme výlety za poznáním na Kozodoj, Linhart,

byli jsme u městské policie, v knihovně,

sbírali jsme kaštany a jiné plody pro zvířátka,

byli se na nás podívat psovodi se svými psími pomocníky,

zvířátka z Ekocentra a mnoho dalšího...

A jak se vzdělávalo v jednotlivých třídách:

1. Třída

V druhém měsíci tohoto školního roku jsme si přiblížili roční období podzim, kdy jsme si povídali o práci na zahrádce, sklizni ovoce, zeleniny a důležitosti vitamínů pro naše zdraví.  Naučili jsme se novou píseň " Koulelo se koulelo", kterou nyní zpíváme za doprovodu klavíru a s využitím Orf. nástrojů.

 Okrajově jsme se seznamovali s houbami, které lidé mohou jíst a s těmi, které jsou pro nás jedovaté a v lese je necháváme pro zvířátka (hřib a muchomůrka). Víme, co z nich maminka může připravit k obědu.

 Procvičili jsme si prostorovou orientaci, kdy děti hledaly obrázky hub rozmístěné po třídě a ty jedlé dávaly do košíčku.

 Následujícím týdnem nás provázela Šípková Růženka. Nejprve jsme se seznámili s jejím příběhem a v rámci tohoto tématu jsme vytvořili výtvarnou činnost s názvem "Šípkový keř", ale také ochutnávali čaj z šípků.

 Vedli jsme rozhovory o tom, co nám dala podzimní příroda a na vycházkách jsme sbírali plody šípků, kaštany, bukvice, žaludy a listí. Listí jsme si poté prohlíželi ve třídě, opakovali při tom základní barvy palety a vytvořili "Lístečky", kdy jsme tiskli razítka do samo tvrdnoucí hmoty, kterou jsme poté dozdobili temperovými barvami.

 Nevynechali jsme ani téma uspávání broučků, kdy jsme se seznámili s některými druhy hmyzu. Poslechli jsme si také příběh "Broučci", , naučili se novou báseň "Malý brouček" a další píseň s názvem "Mravenec jde trávou".

 Poslední říjnový týden jsme se věnovali tématu dušiček a Halloweenu. Seznámili jsme se s příběhem Dušinky, která na nás dohlíží a provází nás každým dnem. Poté jsme si vytvořili bubáčka z papírových kapesníků, uvařili kouzelný lektvar, do kterého jsme přidali tajné přísady.

 Poslední říjnový den jsme zakončili rejem masek, kdy jsme si užili zábavné dopoledne plné her a činností doprovázené dýněmi a strašidélky. Lovili jsme brouky a hady ve skleněných nádobách, vyhrabávali jsme kreslené kameny z písku, nebo jsme zdolávali cestu plnou nástrah a překážek, kde jsme si procvičili hrubou motoriku.

Denisa, Petra, Iveta       

2. Třída

Měsíc říjen ve druhé třídě byl ve znamení magického podzimu. Teplé počasí nám dovolovalo mnoho poznávacích procházek do přírody
a pozorování podzimních změn v přírodě. Vždy jsme nasbírali mnoho přírodnin ke společnému výtvarnému tvoření. Podzim má velmi specificky barevnou škálu díky padajícímu listí, děti se tak dozvěděly o barevné škále teplých barev, na cestách přirovnávaly jednotlivé barvy k měnícímu se listí. Hledali jsme podzim
i v pohádkách, např. O Šípkové Růžence. Společně jsme se vydali princeznu hledat do šípkového keře. S pomocí nasbíraných šípků jsme pak krásný šípkový keř vypracovali na papír a z některých plodů jsme si uvařili zdravý šípkový čaj.

Plody podzimu jsme poznávali jak ze zahrádky tak z pole. Rozeznávali jsme zeleninu i ovoce, které na podzim sklízíme. Zároveň jsme plody podzimu i ochutnávali. Z jablíček z naší zahrádky jsme si upekli výborné jablečné taštičky a z ostatního ovoce postupně odšťavňovali džus. Při poznávání zeleniny nám napomohla pohádka O Červené řepě, kdy si děti samy v maskách danou pohádku zahrály, naučily se posloupnosti osob a šťávou z řepy si řepu také namalovaly.

K podzimu také patří brambory, no a co vyrobit z brambor, přeci bramborák. Všechny děti poctivě škrábaly a strouhaly, aby vytvořily těsto. Na zahrádce jsme si pak na usmažených bramborácích všichni pochutnali. Další zdravou zeleninou
k ochutnání bylo zelí, děti si vyzkoušely krouhání i samotné šlapání a teď už nám jen zbývá trpělivě čekat, než se z našeho našlapaného zelí, stane zelí kysané. Snad se nám povede, abychom mohli za čas ochutnat.

V dalším týdnu nás zajímalo, co se děje na podzim v lese. Navštívili jsme oboru Linhart a pozorovali zdejší zvěř. Děti na cestách vyhledávaly zvěř schovanou v lese, aby ji poté správně pojmenovaly a zjistily, co si dává k jídlu. Měsíc říjen jsme zakončili Podzimní slavností, což byl den plný halloweenských masek, soutěžení, smíchu a skotačení. Celkově byl říjen plný dětských zážitků.

Jitka a Iveta

3. Třída

        Celý říjen jsme objevovali kouzla podzimu.

Povídali jsme si o charakteristice podzimu, jaké máme počasí a co vše se na podzim děje, včetně možnosti pouštění draků. Díky vhodnému počasí v měsíci říjnu jsme s dětmi draky i několikrát pouštěli na nedaleké louce.  Při procházkách po okolí jsme pozorovali změny v přírodě a na školní zahradě sbírali kaštany, které jsme využili při tvoření a pohybových hrách.

V dalších týdnech děti poznávaly ovoce a zeleninu všemi smysly. Se zavázanýma očima hádali pomocí hmatu, čichu i chuti základní druhy ovoce i zeleniny. Děti vyrobily ovocné špízy podle své chuti, společně jsme usušily jablka a upekli štrúdl. Následně děti použily jablka a brambory k výtvarnému tvoření.

Objevovali jsme i tajemství lesa. Rozpoznávali jsme jedlé a nejedlé houby, listnaté a jehličnaté stromy, poznávali lesní zvířátka a jejich stopy, společně jsme si povídali o významu myslivce v lese a o správném chování v přírodě. Výtvarně jsme si ztvárnili muchomůrky a ježky. Děti se také naučily nové písničky, básničky a říkanky s pohybem.

V průběhu měsíce jsme navštívili městskou knihovnu. Zde na nás čekala knihovnice s připraveným programem. Děti se seznámily s prostředím a pravidly knihovny, vyslechli si příběh z knihy, povídaly si o knížce a poté si mohly prohlížet knihy a časopisy dle vlastního výběru.

Také jsme se vypravili na farmu Kozodoj, kde nás průvodce obeznámil se všemi zvířátky z farmy. Vybraná zvířátka si děti mohly pohladit a blíže se s nimi seznámit. Součástí návštěvy farmy Kozodoj bylo i krmení koní a poníka jablky, které jsme jim přivezli.

V posledním týdnu jsme si oslavili Halloween. Společně jsme vyzdobili třídu, připravili pohoštění a nic nebránilo tomu, aby zábava začala. Děti si velmi užili tanec a soutěže ve strašidelných převlecích, za které byly odměněny halloweenským balíčkem sladkostí a diplomem.

Měsíc říjen jsme pak zakončili návštěvou zimního stadionu, kde si většina dětí poprvé zkusila bruslit na ledě. Všem dětem se návštěva zimního stadionu velice líbila, a i přes únavu se již nyní všichni těšíme na další společné bruslení.

Káťa, Andrejka a Lenka

4. Třída

Nový měsíc nám začal přivítáním podzimu. Opakovali jsme s dětmi znaky podzimu, jak se mění příroda a počasí – to jsme pozorovali každý den při pobytu venku na zahradě nebo na vycházce po okolí MŠ. Děti sledovaly jak se mění stromy, barvy listů, co na nich  roste atd.. Sbírali jsme kaštany, listy s kterými jsme pracovali ve třídě. A také šípky z kterých jsme si vyzdobili třídu. Děti skládaly kaštany na papír podle předlohy, rozvíjely jemnou motoriku, lepily přírodniny na papír a tvořily z nich ježky. Povídali jsme si o tom jaké ovoce sklízíme na podzim, děti měly ochutnávku ovoce, zkoušely si některé ovoce samy nakrájet a nakonec si vyrobily vlastní ovocný džus, který si ochutnaly. Z jablíček si děti ještě tvořily obrázky obtisknutím na papír. Vytvořili jsme si společnou prací ježka, vytvořily si ovocné stromy, les s ježkem atd. Pracovali jsme s vodovými barvami, prstovými, krepovým papírem, přírodninami a poznávali nové techniky.

         Zpívali jsme „Měla babka“ , „Zvířátková abeceda“, „Podzim“ … Naučily se novou říkanku s pohybem : „Červené jablíčko“,  „Tiše, tiše, ježek spí“ , „Brambora“. Četli jsme pohádku „O veliké řepě“ , kterou si děti zkoušely zdramatizovat.

         Cvičili jsme s padákem, na lavičce, s obručemi, na hudbu – rozvíjeli jsme hrubou motoriku, procvičovali všechny části těla, relaxovali a hráli pohybové hry. Navštívili nás zvířátka z Eko-centra , které jsme si mohli pohladit a dozvědět se zajímavé informace o nich. A také jsme měli ukázkovou hodinu výcviku psů.

         Na konci měsíce jsme se už chystali na Halloweenský rej. Vyzdobili jsme si třídu, děti malovaly dýně, pavouky, malovaly na sádru a na závěr jsme si udělali přehlídku masek, tancovali jsme na hudbu, soutěžili a užívali si „strašidelný“ den.

Celý měsíc byl pro děti velice pestrý, dozvěděly se spousty zajímavých a nových věcí. A teď už se těšíme na další měsíc, co nám přinese nového.

Lucka, Pavla a Jaruška

5. Třída

        V měsíci Říjnu jsme na téma „Za trnkovým keřem“ sbírali při vycházkách mezi Boreckými rybníky přírodniny a z nich jsme tvořili výrobky – lišky z listů, sovičky a nejvíce se nám povedla společná koláž „Ježci v kapradí“.

     Vypravili jsme se k Městské policii v Ostrově, kde nám ukázali mnoho nového – kamerový systém ve městě, policejní auta, také jsme se pocvičili v dodržování pravidel silničního provozu. Za odměnu jsme dostali všichni drobné dárky.

     Při exkurzi do Městské knihovny jsme se seznámili s prostory knihovny, pravidly vypůjčování knih a zacházení s knihou. Při zpáteční cestě jsme si prohlédli prostory městského úřadu a prošli jsme si náš krásný park.

     Ještě jsme využili teplého podzimního počasí a chodili jsme pravidelně krmit kačenky a ryby na rybníky. Také jsme si zde ještě udělali poslední příjemný piknik.

     25.10. jsme vyrazili autobusem za zvířátky na lesní oboru Linhart, bylo to moc fajn, vyšlo nám počasí a moc jsme si výlet užili.

     Tento měsíc byl hodně rozmanitý, plný akcí a už se těšíme, co nám přinese listopad.

     Ilona, Iva, Kačka

 

                            6. Třída – „Berušky“ – ŘÍJEN

Projekt : „Přišel k nám podzim“

  • povídání s dětmi o podzimu, určování jeho charakteristických znaků, jaké je na podzim počasí, jak bychom se měli na podzim oblékat, jak se mění příroda, podzim v lese, na zahrádce, na poli
  • pojmenovávání lesních zvířátek, rozhovor s dětmi o tom, jak vypadají, čím se živí - určování plodů podzimu ( šišky, žaludy, kaštany, bukvice ), co vše na podzim najdeme v lese, vysvětlení dětem,jak se v lese chováme
  • opakování třídních pravidel Berušek, upevňování sebeobsluhy a hygienických pravidel
  • rozhovor s dětmi tom, co na podzim sklízíme na zahrádce, na poli, určování počtu ovoce, třídění ovoce x zelenina, třídění podle tvaru x velikosti, jaké potřebujeme k tomu nářadí
  • pohádka „O neposlušném jablíčku“ - dramatizace
  • nácvik básně s pohybem: „Ježek“, „Kutálí se ze dvora“, „Červík Pepík“
  • opakování názvů dnů v týdnu, názvů ročních období
  • zpívání s klavírním doprovodem, hra na Orffovy nástroje, rytmizace na tělo, nácvik nových písniček: „Letí, letí drak“, „Koulelo se jablíčko“, „Měla babka, čtyři jabka“, „Houpaly se veverky“, „Běží liška k táboru“, opakování známých lidových písní
  • PH: „Vlaštovky“, „Na sochy“, „Ježek“, „Na hrušky a jabka“, „Čáp ztratil čepičku“, „Kompot“, proběhnutí za doprovodu klavíru - reakce na signál, zdravotní cviky motivované zvířátky, zdravotní cviky s míčky, se šátky, se stužkami
  • VV: výroba ježečků - otisk ručiček temperovou barvou, lepení, kresba fixem, výroba jablíček a hrušek - muchláž krepového papíru, lepení, otisk prstíků, výroba lištiček -lepení javorových listů, dolepení detailů, kresba fixem, výroba ježečků ze šišek - práce s modelínou - procvičování jemné motoriky, práce s pracovními listy - třídění podle počtu, tvarů, barvy, druhů, práce s geometrickými tvary
  • návštěva Městské policie v Ostrově, návštěva Ekocentra v MŠ - představení zvířátek, návštěva policejních psovodů - ukázka výcviku, výlet za zvířátky na Linhart, podzimní fotografování dětí, Dýňobraní - soutěž o nejhezčí dýni, Halloweenský rej - diskotéka, soutěže, přehlídka kostýmů, hostina
  • Venku: hrátky na školní zahradě, sbírání kaštanů, šišek, listů, pozorování proměn přírody, hrabání listí, vycházky do okolí MŠ

Martina, Míša, Míša

7. Třída - Smajlíci

Měsíc utekl jako voda a je tu říjen. Na začátku měsíce jsme s dětmi navštívily knihovnu, kde si děti prohlédly knihy, časopisy a ti zvídavější si nechaly předčítat z knih, které je zaujaly. První týden v měsíci jsme si s dětmi povídaly o přicházejícím podzimu, zahrály si na veverky, zatancovaly mazurku „ Měla babka, čtyři jabka “ a seznámily se s novou písní Hašlerky.

         V dalším týdnu jsme jeli na výlet na farmu Kozodoj. Čekali tam na nás králíčci, divoká prasata, kachny, krůty, kozy, poníci, koně a mnoho dalších zvířat. Zvířátkům jsme donesli jablíčka a dozvěděli jsme se o nich různé zajímavosti z jejich života. Pohlazení krůty nebo čínského prasete byl pro nás nový zážitek, který si budou mnozí z nás dlouho pamatovat.

Z jablek donesených od jedné maminky ( za což velmi děkujeme ) jsme vyrobili výborný mošt, který dětem velmi chutnal.

Vodovými barvami děti namalovaly les a lišku v liščí noře, tuš rozfoukaly a vznikl originální šípkový keř s domalovanými šípky. Píseň „ Běží liška k táboru “ ukončila téma týdne „ V lese “.

         V třetím říjnovém týdnu jsme si povídali o podzimních plodech. Na procházce jsme nasbírali kaštany, žaludy, šípky a šišky. Ve třídě jsme z nich pak vyráběli s pomocí modelíny zvířátka, na koberci ve skupinách či jednotlivě obrázky. Obtisky jablek a hrušek na čtvrtce pak ozdobily chodbu u schodiště. Naučili jsme se novou pohybovou hru „ Na ježka “. Při kytaře jsme zazpívali známé písně a seznámili se s novou písní „ Dýně “, při které si děti vymýšlely další vtipné sloky.

Na zahradě školky nám udělala překvapení policie ze Sokolova. Psovodi přivedli dva cvičené psy, kteří nám ukázali, jak dokáží být poslušní, ale i jak umí na povel napadnout agresora.

            V závěrečném týdnu jsme s dětmi oslavily svátek „ Halloween “. Do soutěže o nejhezčí dýni se zapojilo 8 dětí s rodiči, za což děkujeme. Každá dýně byla originální a krásná a teď nám všechny zdobí vchod do školky. Strašidelný rej ve školce si děti velmi užily, přišly ve strašidelných maskách, celý den probíhaly soutěže, diskotéka a nechyběly ani dobroty na stolech upečené a vytvořené dětmi a rodiči.

Linda a Iva